Lääkejätteet

Vanhat tai käyttämättä jääneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Kuntalaiset voivat tuoda lääkejätteensä veloituksetta apteekkiin, josta Lakeuden EKOn jätehuollon operatiivinen toimija kuljettaa ne vaarallisten jätteiden polttolaitokselle. Apteekit eivät turvallisuussyistä voi lunastaa takaisin lääkkeitä, ei edes täysiä tai avaamattomia paketteja (lääkelaki ja viranomaismääräykset). Toimitathan vaaralliset jätteet vähintään kerran vuodessa vastaanottopaikkoihin.

Ohjeet lääkejätteiden lajitteluun

  • Poista tabletit ja kapselit pakkauksistaan ja pakkaa ne läpinäkyvään muovipussiin.
  • Palauta voiteet, aerosolit ja nestemäiset lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissa, joista on poistettu henkilötietoja sisältävät tarrat.
  • Jodia tai elohopeaa sisältävät tuotteet palautetaan erillään muista tuotteista. Pakkaa rikkoutunut elohopea kuumemittari kannelliseen lasipurkkiin, jottei elohopea pääse höyrystymään.
  • Lääkettä sisältävät ruiskut palautetaan apteekkiin neuloineen; neulat laitetaan erilliseen suljettuun muovipulloon tai mehukanisteriin. Yksittäisen neulan voi palauttaa henkilökunnalle suojapakkauksessa.

Apteekki ei saa ottaa vastaan lääkärien tai hammaslääkärien/-asemien tai muiden vastaavien lääkejätteitä, tartuntavaarallisia jätteitä, neuloja, leikkuuveitsiä, ruiskuja eikä mitään muitakaan vaarallisia jätteitä.

Muut vaaralliset jätteet kotitalouksien on vietävä itse alueelliselle jätealueelle Mustikkakankaalle.

Utajärven jätehuollon tiedot löytyvät täältä: lue lisää.

Muissa jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä:

Lakeuden EKO

Ympäristösuunnittelija
Pihla Hasan
050 324 09 63
Tavattavissa ark. 8:00 - 16:00

Liminganraitti 10 C
91900 Liminka
lakeudeneko@liminka.fi